Problém : místo světla houká klakson

Santa Fe druhé generace, 2006 -2012

Moderátoři: miooo, Moderátoři

Odpovědět
Zdeněk ČB
**

Problém : místo světla houká klakson

Příspěvek od Zdeněk ČB »

Ahoj všem,
mám závadu se kterou potřebuji poradit. Při přepnutí na dálková světla se mi levé světlo nerozsvítí, nebo jen svítí napůl a k němu mi začne tlumeně houkat klakson a i trochu svítit levý blinkr včetně kontrolky.
Někde jsem zaslechl, že za podobné závady může špatné ukostření. Tedy jsem prošel konektory u žárovek, výstupní konektor ze světlometu, dokonce jsem rozebral celou pojistkovou skříň, ale nikde jsem nenarazil na žádný problém. A závada samozřejmě přetrvává.
Zkoušel jsem i vyměnit žárovku, ale beze změny.
Jinak včera se to při zkoušení přepínání světel na chvilku "chytlo" a fungovalo normálně, tak jsem žil v naději, že zatahám za kabely a bude opraveno, ale marně.
Dokáže mi někdo poradit kam se podívat?
Předem děkuji.
2002-2006 SF 2,00 CRDi dynamic Black
2006-? New SF 2,2 VGT elegance A/T Blue titanium MY 2007
Reklama

Napravnik734

Re: Problém : místo světla houká klakson

Příspěvek od Napravnik734 »

Ahoj, na 99% to vypadá na kostru, zkus jít po kostricich bodech v motorovým prostoru- bývá to osmicka šroub přímo do karosérie pod něj svedenych pár kabelů do očka. Povol, ocisti, strikni měděnku a utahni. :wink:
Richard555

Příspěvek od Richard555 »

Taky bych s tou kostrou souhlasil. Možná jste už někdy potkali auto, kterému vzadu svítily třeba obrysovky celkem OK a jak dal blinkry začlo slaběji blikat celý světlo včetně brzdových světel, tak to je klasický příklad poruchy kostry v okruhu zadního světla. Napětí +12V se tak dostává na kostru místo přímo v kostřícím bodu, přes jiné spotřebiče v okruhu např. další žárovky, u tebe zas přes cívku houkačky........
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
Zdeněk ČB
**

Příspěvek od Zdeněk ČB »

Richard555 píše:Taky bych s tou kostrou souhlasil. Možná jste už někdy potkali auto, kterému vzadu svítily třeba obrysovky celkem OK a jak dal blinkry začlo slaběji blikat celý světlo včetně brzdových světel, tak to je klasický příklad poruchy kostry v okruhu zadního světla. Napětí +12V se tak dostává na kostru místo přímo v kostřícím bodu, přes jiné spotřebiče v okruhu např. další žárovky, u tebe zas přes cívku houkačky........

Díky za názory. Takže nějaký kostřící bod to asi bude. Ale kde ho najít? Našel jsem jen ukostření přímo od baterie a jeden pod baterií na podběhu. Oba jsou v pořádku. Má někdo tip kam se ještě podívat? Díky moc ....

Z.
Napravnik734

Příspěvek od Napravnik734 »

V pořádku znamená povoleno ocisteno namazano utazeno? Ono na oko se to nemusí zdát :wink:
Zdeněk ČB
**

Příspěvek od Zdeněk ČB »

Napravnik734 píše:V pořádku znamená povoleno ocisteno namazano utazeno? Ono na oko se to nemusí zdát :wink:
Budu upřímný ..... Ono se k tomu může jak k penězům, tedy zkontrolováno vizuálně, povolen lehce šroub, zahýbáno kabelem a zpět dotaženo. Abych mohl provést důkladné čištění a podobně, musel bych rozebrat půlku auta. Protože spoje byly suché, pevné, bez koroze či známek opálení - zkrátka jako z výroby - nepouštěl jsem se do dalších operací a spíše čekám, že někdo napíše něco ve stylu: "jéé to už jsem také řešil a byl to kabel tam a tam .....".
Když nikdo s novou myšlenkou nepřijde, kousnu se a půjdu do důkladného čištění bodů které jsem našel, i když pochybuji, že jsou to zrovna oni.
Chasnik

Příspěvek od Chasnik »

Nevím, jak na santíkovi, ale když jsem na i30 montoval klakson, tak jsem tuším jeden kostřící bod viděl dole u LP podběhu, stejně blbě přístupný z motorového prostoru jako zespodu okolo nárazníku. Myslím, že byl vidět, když jsem odmontoval ten spodní šusplast pod motorem.
Zkus najet na nějakou rampičku, abys viděl vepředu pod auto a jdi třeba po káblu od klaksonu, třeba tam na něco podobného narazíš.
i30 combi PDe 1.5 DPi 110k
i30 kombi CRDi Weekend Design 109 k (17-20), Cee'd SW 1.6 GDI 135 k (15 -17 )
i30 cw 1.6 CVVT 126 k (11 - 15), C-MAX 1.6 TDCI 109k (06 - 11), Punto 1.2 16V 80k (02 - 06)
6 x Š 120/125 (95 - 02)
Zdeněk ČB
**

Příspěvek od Zdeněk ČB »

Chasnik píše:Nevím, jak na santíkovi, ale když jsem na i30 montoval klakson, tak jsem tuším jeden kostřící bod viděl dole u LP podběhu, stejně blbě přístupný z motorového prostoru jako zespodu okolo nárazníku. Myslím, že byl vidět, když jsem odmontoval ten spodní šusplast pod motorem.
Zkus najet na nějakou rampičku, abys viděl vepředu pod auto a jdi třeba po káblu od klaksonu, třeba tam na něco podobného narazíš.
Díky za tip. Šel jsem po drátech dle doporučení, ale ty šly jen do svazku s dalšími dráty a pak vzhůru k pojistkám ....... Každopádně auto mezitím začalo fungovat tak jak má. Nevím jestli je to tím, že jsem jel v dešti a voda nacákala do místa špatného spoje a udělala ho na čas vodivým, nebo zda je SF tak sofistikované zařízení, které je samoopravné ... :o)
Každopádně, když už jsem hledal klakson a jeho dráty, rovnou jsem pečlivě očistil všechny dostupné kontakty a tak tiše doufám, že jeden z nich mohl být ten špatný a závada se už neprojeví. Ale jak už jsem uváděl dříve, nalezené kontakty vypadaly dobře a tak myslím, že ještě nějaký ten "špatný" bude někde dole a schovaný .... Uvidím zda se závada zase projeví, a když tak dám vědět.

Zatím díky všem.
Odpovědět

Zpět na „SANTA FE II“