Pod kapotou máme tříválcovou patnáctistovku kombinovanou s elektromotorem. Maximální kombinovaný výkon činí 116 koní a krouťáček 120 N.m. To sice nevypadá nijak zázračně, ale tohle autíčko zatím ještě netrpí nadváhou a samo o sobě váží lehce přes tunu, maximální celková váha činí 1.615 kg. To zní nadějně, ale nezabije to e-CVT převodovka? A jak je vyřešené startování a zhasínání spalováku? Bude to bez rázů?

- 23.jpg (154 KiB) Zobrazeno 1591 x
Usedám do skvělé sedačky a mačkám tlačítko startování. Motor samozřejmě mlčí, rozjezd bude na baterku. Hledám tlačítko vyhřívání volantu, auto je dost prochladlé. Hledání bylo celkem dlouhé – tlačítko se nachází vlevo dole, až skoro u dveří a je hodně dole. Za tohle by někdo zasloužil přes ruce

.
Dáme D a vyrážíme, přes parkoviště na baterku, při výjezdu na hlavní se přidává spalovák.
Malá odbočka – máme k dispozici tři jízdní módy – ECO, NORMAL a POWER. Chvíli mi trvalo než jsem nějaké rozdíly v jednotlivých módech vypozoroval, ale nakonec se zadařilo.
ECO je skutečně mód orientovaný na jízdu co nejšetrnější k vaší peněžence. Neřekl bych, že reakce jsou letargické, autíčko nemá ani tendence váhat s reakcí na sešlápnutí plynu, typické je udržování motoru v co nejnižších otáčkách s nejtěžším převodem.
Při přepnutí na NORMAL řídící elektronika nemění reakci na plyn (tedy nezaznamenal jsem změnu), ale drží motor ve vyšších otáčkách na lehčím převodu, fyzické reakce jsou tak trochu rychlejší, protože spalovák vyráží z vyšších otáček.
A POWER? To jsem koukal, to byla fakt proměna. Nečekal bych, že se pohon vykašle na úspory a prostě pošle co má na přední kola. Pokud nestojíte na podlaze, tak ani nepřijde vyloženě vysavačový efekt, tak typický pro mnohé dřívější TOYOTY v hybridu. Udržíte-li se do ¾ dráhy plynu, tak s vámi bude pohon pěkně komunikovat a s autem slušně mlátit

.
A teď to méně veselé co s pohonem souvisí. Zatímco v režimu POWER motor moc krásně huláká, tříválec zní správně naštvaně a vlastně agresivně, tak akustický komfort v režimech NORMAL a hlavně ECO je tragický – dokud se pohybujete na elektriku, je v autě krásné ticho, odhlučnění podběhů je v kontextu třídy velmi slušné (od auta kategorie B nelze čekat odhlučnění na 100%), ale jakmile dojde na spalovák

. Kdy motor naskočí se nedá nijak odhadnout ani odvodit, takže se na změnu intenzity hluku nemáte jak připravit. Najednou prostě ticho rozřízne drnčivý a skoro až utrápený zvuk tříválce, který slyšíte nejen zpod kapoty, ale i od výfuku – první co mě napadlo byl starý dobrý Wartburg
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
.
Ocenění ale zaslouží, že skutečně není problém do 40 km/hod auto přepnout do čistě elektrického módu a dokud není baterka v ohrožení, tak spalovák nenaskočí. S ohledem na jeho drnčivý zvuk je to velmi ohleduplné řešení k sousedům v brzkém ránu

.
A co podvozek? Ten je hoden Mazdy? Tak nějak na půl…
Když jsem přepnul na POWER a vyřítil se ze Záp, tak jsem byl překvapen filtrováním zákeřných nerovností na pravé straně silnice, samozřejmě nerovnosti cítíte, v takto malém a lehkém autě se absolutní filtrace nedá dosáhnout. Ale na poměry třídy je to dobré, průjezd esíčkem byl také v pořádku, nedotáčivost se nedostavila. Překvápko přišlo v polední zatáčce – příčná spára hodila autem k vnějšku oblouku. Nebylo to nic dramatického, ani kdyby jelo auto v protisměru, odskok byl tak cca 5 cm, ale na důvěře to nepřidalo. V žádném případě nešlo ale o ztrátu kontroly nad vozem!
A co náš testovací úsek zaměřený na pohodlí a filtraci nerovností? V kontextu již zmíněného se nekonalo žádné překvapení – díry slyšíte, karoserie se pohybuje, ale ani jedna díra nepřivodila ránu, natož ránu do karoserie. Ale pořád jsem se nemohl zbavit dojmu, že se auto namáhá, že ho to stojí víc úsilí, než například Corsu, o i20 ani nemluvě... Popsal bych to jako nedostatečnou poddajnost.
A co spotřeba na zkušební trase? Tak to mi prosím přátelé spadla brada!!!

- 24.jpg (40.43 KiB) Zobrazeno 1591 x
V autě byli dva pořádní dospělí a jedna puberťačka. Efektivita tohoto pohonného ústrojí je neskutečná

25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate