Ono i těch 120 N.m v 1.500 ot/min. není špatný výsledek, ne? Tenhle motor má zajímavou genealogii vzniku. Všichni asi víme, že v původních Lantrách RD (nebo taky J2) měly benzínové motory objem 1,6; 1,8 a později 2,0 litru. Všechno to byly motory generace Beta. Když přišla Elantra XD, tak byla osazena motory 1,6 a 2,0. Zatímco 2,0 byla původní Beta po modernizaci, tak 1,6 byl motor Alpha. Alphy jsou vůbec první vlastní motory

, které byly vyvinuty pro Accenty X3 v objemech 1,3 a 1,5 s rozvodem 12V. Do Accenta LC se pak připravila varianta 16V (úžasný motor, s tím autem to cvičilo úplně neskutečně a přitom to jelo odspodu jak dvouventil), škoda že se jich v ČR prodalo tak málo, já osobně jsem prodal jen jednoho. A z tohoto motoru se zvětšením objemu stala 1,6 do Elanter a Matrixů.
Nikdo mi nebyl nikdy schopen říct, proč se vývoj Beta 1,6 zastavil a tento objem byl "nahrazen" zvětšením objemu motoru Alpha, nemluvě o jeho překopání z rozvodu 12V (SOHC) na 16V (DOHC). Možná že důvodem bylo právě to, že původní motory Alpha vynikají velmi dobrou pružností od spodu, zatímco Bety milují otáčky.
Tak jsem se ten testík jal číst. Došel jsem k tvrzení že diskutovaný motor 1,6 má původ v Lantře a dál jsem se rozhodl neztrácet čas. Ten člověk vůbec nic o tomhle autě neví. Možná by neškodilo kdyby se laskavě poptal na detaily a pak teprve něco smolil
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
. To byl taky jeden z důvodů proč jsem na profi psaní kdysi rezignoval. Nechtěl jsem s touhle bandou diletantů být jakkoli spojován!
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate