neukazuje kontrolka nadrze
Moderátoři: Farrael, Lhoty, Moderátoři
Re: neukazuje kontrolka nadrze
však řešíme, když kontrolka svítí kdy nemá.....ale i kdyby to bylo obráceně, problém bude v tom odporovým krámu v nádrži. Já to rozebraný neměl, takže neporadím. Bud do toho hrábnout, vyměnit, nebo vyměnit celou nádrž s čerpadlem a palivoměrem a tím krámem na kontrolku, mnohdy je to možná rychlejší a mín pracnější...
Opel Omega 2.2 16V Caravan, 2001 Elegance
ex: Hyundai Coupe 2.0, 1997
- Reklama
Zkusím ten plovák o víkendu vyndat, pak dám vědět kde je problém
Lantra 1,8GT 93kW, rok 94
-
- **
- Kontaktovat uživatele:
super budu cekat hahaDamian píše:Zkusím ten plovák o víkendu vyndat, pak dám vědět kde je problém
Ak vam to pomôže:
tento odporový merák je plochá cievka po ktorej klže pružný kontakt, ktorý ma otočný bod, takže pri starších autách je vidieť na cievke dráhu, po ktorej sa to klže-pružný kontakt prestáva byť pružným a blbne to.
Ďalší problém je to, že ten kontakt sa otáča a v mieste rotácie stráca vodivosť- respektíve má iný prechodový odpor. (zmena intenzity žiarovky)
Na konci svojej dráhy (keď sa blíži k prázdnej nádrži) je vyvedený ďalší kontakt, ktorý zopína svetlo na prístrojovke.
Stratou pružnosti a vykývaním otočného bodu môžu nastať situacie, keď aj pri suchej nádrži sa ručička nedostane ku spínanému kontaktu posledného paliva, alebo je to skratom trvalo prepojené a vtedy svieti stále. Medzi týmito dvomi krajnými riešeniami sa môžete nachádzať trebárs aj v stave, že žiarovka stráca jas a podobne.
Treba vybrať plavák a hneď uvidíte čo je zlé.
tento odporový merák je plochá cievka po ktorej klže pružný kontakt, ktorý ma otočný bod, takže pri starších autách je vidieť na cievke dráhu, po ktorej sa to klže-pružný kontakt prestáva byť pružným a blbne to.
Ďalší problém je to, že ten kontakt sa otáča a v mieste rotácie stráca vodivosť- respektíve má iný prechodový odpor. (zmena intenzity žiarovky)
Na konci svojej dráhy (keď sa blíži k prázdnej nádrži) je vyvedený ďalší kontakt, ktorý zopína svetlo na prístrojovke.
Stratou pružnosti a vykývaním otočného bodu môžu nastať situacie, keď aj pri suchej nádrži sa ručička nedostane ku spínanému kontaktu posledného paliva, alebo je to skratom trvalo prepojené a vtedy svieti stále. Medzi týmito dvomi krajnými riešeniami sa môžete nachádzať trebárs aj v stave, že žiarovka stráca jas a podobne.
Treba vybrať plavák a hneď uvidíte čo je zlé.
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
i 30 COMFORT 1,4 continental silver 2007 (predaný)
Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD
alarm.ba@gmail.com
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD
alarm.ba@gmail.com
No a to je právě ten problém. Tohle je teoreticky naprosto správně. U aut jako Favorit, Felicia, Golf, Passat 2-4, Audi 80/100 by mě ani nenapadlo řešit cokoli jiného.
Jenže tady je ten problém trochu jiný. Kontrolka "supluje" ručičku palivoměru. Nikdy nezhasne úplně, ale při plné nádrži jen jemně prosvěcuje, a s ubýváním benzínu se její intenzita zvyšuje. Takže odporová dráha by musela mít narušenou izolaci, nebo být probitá s naprosto dokonalou přesností, aby zbývající přechodový odpor postupně klesal a tím umožnil plynulou změnu intenzity kontrolky.
Tohle spíš vypadá jako by se dotýkaly konektory budík/kontrolka a tím kontrolka dostávala proměnný odpor od budíku. Jinak si to vysvětlit neumím.
Šlo mi hlavně o to, jestli Lantra nemá nějakou specialitu (jako například v případě sloučeného relé vytápění zadního skla a cyklovače stěračů...) na kterou bych se měl zaměřit než slepě rozeberu plovák.
Jinak v autech se už pár let vrtám (cca 18), ale zatím jsem se setkával spíš s vozítky jejichž rodiště je poněkud západněji....takže pokud jde o Hyundai, jsem na tom dost bídně.
No.....o víkendu budu chytřejší (doufám) a kdyžtak sem dám nějaké fotky.
Jenže tady je ten problém trochu jiný. Kontrolka "supluje" ručičku palivoměru. Nikdy nezhasne úplně, ale při plné nádrži jen jemně prosvěcuje, a s ubýváním benzínu se její intenzita zvyšuje. Takže odporová dráha by musela mít narušenou izolaci, nebo být probitá s naprosto dokonalou přesností, aby zbývající přechodový odpor postupně klesal a tím umožnil plynulou změnu intenzity kontrolky.
Tohle spíš vypadá jako by se dotýkaly konektory budík/kontrolka a tím kontrolka dostávala proměnný odpor od budíku. Jinak si to vysvětlit neumím.
Šlo mi hlavně o to, jestli Lantra nemá nějakou specialitu (jako například v případě sloučeného relé vytápění zadního skla a cyklovače stěračů...) na kterou bych se měl zaměřit než slepě rozeberu plovák.
Jinak v autech se už pár let vrtám (cca 18), ale zatím jsem se setkával spíš s vozítky jejichž rodiště je poněkud západněji....takže pokud jde o Hyundai, jsem na tom dost bídně.
No.....o víkendu budu chytřejší (doufám) a kdyžtak sem dám nějaké fotky.
Ak ale je to konštrukčne riešené tak, že otočný bod reostatu v palivovej nádrži je blízko kontaktu, ktorý spína žiarovku, robilo by to presne to , čo opisuješ, hneď nakreslím.
- Přílohy
-
- SNIMAČ PALIVA.JPG (18.89 KiB) Zobrazeno 2945 x
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD
alarm.ba@gmail.com
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD
alarm.ba@gmail.com
plovák nech plovákem, ten má na starost ručičku na přístrojové desce a ta ti funguje ne? Kde přesně se ten odpor nachází ale netušim, každopádně k němu povede kabel, tak nebude problém to najítDamian píše:Zkusím ten plovák o víkendu vyndat, pak dám vědět kde je problém
Opel Omega 2.2 16V Caravan, 2001 Elegance
On podle mě bude právě součástí mechanismu plováku, s jiným řešením jsem se zatím nesetkal.....uvidíme o víkendu co na mě Lantra chystámirpie píše:plovák nech plovákem, ten má na starost ručičku na přístrojové desce a ta ti funguje ne? Kde přesně se ten odpor nachází ale netušim, každopádně k němu povede kabel, tak nebude problém to najítDamian píše:Zkusím ten plovák o víkendu vyndat, pak dám vědět kde je problém
Kontrolka na benzin je takovej stribrnej valecek pricinovanej k cerpadlu mne to taky prestalo fungovat tak jsem to odcinoval a jezdim bez toho sehnat se to neda zvlast leda s celim cerpadlem a pred par mesicemi jsem si nechal udelat plyn do auta tak uz to neresim.
Hyundai i30 1.4 73kw r.v. 2012
-
- **
- Kontaktovat uživatele:
vyresil to ted uz nekdo?asi ne žesaf píše:Kontrolka na benzin je takovej stribrnej valecek pricinovanej k cerpadlu mne to taky prestalo fungovat tak jsem to odcinoval a jezdim bez toho sehnat se to neda zvlast leda s celim cerpadlem a pred par mesicemi jsem si nechal udelat plyn do auta tak uz to neresim.
No to se asi vyresit neda byl jsem v elektromaterialech a tam si stim nevedeli rady hledal to v katalozich a nic tam nenasel akorad mi rekl ze je to nejakej tepelnej odpor ale neda se sehnat tak nevim tim skoncilo moje patrani
-
- **
- Kontaktovat uživatele:
sakra nechec se mi sundavat zarovka z palubku na nadrz k vuli tomu cchi at funguje jak ma neni to tedy plovakem?vim ze na plovaku je zeleny drat ktery se posouva nahoru a dolu to by mel byt pry ten snimac, ale ze sviti porad to mi je divne..saf píše:No to se asi vyresit neda byl jsem v elektromaterialech a tam si stim nevedeli rady hledal to v katalozich a nic tam nenasel akorad mi rekl ze je to nejakej tepelnej odpor ale neda se sehnat tak nevim tim skoncilo moje patrani
Nemusis rozdelavat nadr staci kdyz pod zadnima sedackama odsroubujes tu cernou matku a tam je cerpadlo stim vsim.No bude stacit kdyz odpojis ten zelen drat ale ted si nejsem uplne jistej jestli to je zelenej
-
- **
- Kontaktovat uživatele:
jo je zeleny menili jsme pred tydnem nadrz i cerpadlo i plovak tam jsem si toho zrovna vsiml:-)pod sedackama ale s tim cerpadlem udelali ti korejci peknou blbost :evil:aby ses dostal k cerpadlu sundat nadrz rozpojit hadice byla pekna blbost meli to udelat pod sedackama jako u vetsiny autsaf píše:Nemusis rozdelavat nadr staci kdyz pod zadnima sedackama odsroubujes tu cernou matku a tam je cerpadlo stim vsim.No bude stacit kdyz odpojis ten zelen drat ale ted si nejsem uplne jistej jestli to je zelenej
-
- **
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem sundaval plovak a odpojil konektory prohlid ho a pridapami vse ok nevim no zkousel jsem ho zapojil ten konektor proste venku nebyl v nadrzi a kontrolka sviti oprad kdyz ho dam dovnitr pootacim s nim tak je ruzne sviti lehce trichu slabe hodne ale sviti furt