zabehavat?

Moderátoři: vipe, Moderátoři

meky

zabehavat?

Příspěvek od meky »

Čaute,
som rád, že som tu našiel takého fórum týkajúce sa priaznivcov Hyunday.

Chcem Vás poprosiť o nejaké dobré rady, či a ako zabehávať Getz 1,1. Včera som ho kúpil a nakoľko doteraz som vždy mal len ojazdené autá, s týmto som sa nikdy nemusel pasovať.
Avšak kamoši, čo som sa už pýtal, každý mi tvrdí dačo iné a dokonca aj to, že tieto nové autá už netreba zabehávať. Ja by som však nerád spravil nejakú chybu. :?

Poraďte dáke základné pravidlá, ktorých sa určite držať. Díkes.
Reklama
 

Juraj
**
Příspěvky: 191
Registrován: 18 dub 2005, 20:42
Bydliště: Košice /Slovensko/
Kontaktovat uživatele:

gratulujem ku kupe

Příspěvek od Juraj »

:D ...gratulujem ti ku dobrej kupe. Aj ja mám Getz 1.1 ako naše druhé auto.Vidiš ho na fotke 8) Každopádne by ti mal predajca , vysvetliť ako pristupovať k "surovému motoru". Prvých cca 500 až 800 km nevytáčaj motor nad 3500 ot/m a hlavne nie ked je studený!!!!!!!! Ani pri bežnej jazde sa nesnaž prudko akcelerovať nad túto hranicu. Snaž sa čo najviac využívať všetky prevodové stupne a často preraduj a podraduj. Tankuj výhradne kvalitný benzín!!!!!! Sem tam kludne a pomaly vyžeň motor do vyššich otáčok nad 3500-4500 ot/m pri vyššiej ustálenej rýchlosti a čas v tejto rýchlosti neprekračuj nad 20minút. Do prvých najazdených 3000km auto určite nežmýkaj na maximálku, no sem tam s citom mu daj kapky 130-140km/h, aby nebolo lenivé. Ide tu v podstate o to, aby si surový motor nepretočil, nech si pomaly všetky dielce dobre "sadnu" a pomaly sa vypália. Ak sa budeš snažiť takto zabehať motor v prvých km, bude ti výborne slúžiť po mnoho km, a odmení sa ti dobrou spotrebou a svižnosťou.
Vela štastných km :wink:

P.S Prečo si sa aj ty rozhodol pre Getz? Kvôli terajšiej akcii Klima -Gratis?
Hyundai Getz 1.1 5dv /VS celadon blue/
Návštěvník

Re: gratulujem ku kupe

Příspěvek od Návštěvník »

P.S Prečo si sa aj ty rozhodol pre Getz? Kvôli terajšiej akcii Klima -Gratis?[/quote]


Ano, bolo to scasti aj pre tu klimu, ale v tej cenovej kategorii bolo malo aut, ktore by mali taku vybavu ako Getz. A bral som do uvahy aj vysku poistneho, aj zaruku, a ci sa kradnu. A samozrejme aj crashtest ci ine blbiny. Skratka som tyzden stravil na i-nete a zhanal info, aby som sa rozhodol a aj kamos si kupil Matrix a je velmi spokojny.

A dalsia vec, boli slusny a nie vterkovy v predajni.

Dufam, ze to nebudem lutovat, a velke DAKUJEM za tvoje rady. Fakt mi pomohli. Budem sa ich snazit uplatnit v praxi.
Ja som sa v predajni neinformoval a oni asi brali ako samozrejmost, ze to viem :wink:
Návštěvník

Re: gratulujem ku kupe

Příspěvek od Návštěvník »

Zabudol som sa podpisat :oops: , ale asi chapes.

meky

PS. idem sa radsej normalne registrovat.
meky
*
Příspěvky: 20
Registrován: 05 čer 2005, 13:23
Bydliště: NZ, SR
Kontaktovat uživatele:

Re: gratulujem ku kupe

Příspěvek od meky »

Daj mi este prosim ta vediet, ake upravy si si na svojom aute spravil a kolko ta to asi vyslo. Teda ak si dake robil. Neviem co sa oplati zmenit. Napr. kolesa?
A ake mas to prve auto? Tiez Hyundai?

Dikes.

Meky
Hyundai Getz 1,1 5dv - Lilac Blue
Cemar
*
Příspěvky: 64
Registrován: 21 dub 2005, 22:02
Bydliště: Chrudimsko

Příspěvek od Cemar »

Souhlasím s Jurajem a s jeho popisem záběhu - já jsem postupoval při záběhu podobně a motor se mi odměnil znatelným nárůstem výkonu po cca 1000 - 1500km, snížením spotřeby na současných 6 - 6,5 l/100km a téměř nulovou spotřebou oleje do výměny v cca 12 tis.km (hladina byla pořád na horní značce).
Meky, blahopřeju k novému Getzu a přeju mnoho kilometrů v pohodě :D
Červený Getz 1.1 - třídveřový (byl), bílý Getz 1,4 - pětidveřový (byl), bílý Bayon 1,2 (je)
meky
*
Příspěvky: 20
Registrován: 05 čer 2005, 13:23
Bydliště: NZ, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meky »

Cemar píše:Souhlasím s Jurajem a s jeho popisem záběhu - já jsem postupoval při záběhu podobně a motor se mi odměnil znatelným nárůstem výkonu po cca 1000 - 1500km, snížením spotřeby na současných 6 - 6,5 l/100km a téměř nulovou spotřebou oleje do výměny v cca 12 tis.km (hladina byla pořád na horní značce).
Meky, blahopřeju k novému Getzu a přeju mnoho kilometrů v pohodě :D

Vdaka, nakolko to auto mam len 3 den a je moje prve novucicke, najradsej by som o nom debatoval den-noc.
OK, ale vidim, ze 1,1 uplne staci, lebo som sa bal, ze kazdy ma auto silnejsie od mojho. Ale je take suprove.
Ratal si priemernu spotrebu na mesiac, alebo od tankovania po tankovanie? Robil si na nom nejake upravy?
V tej prirucke ku Getz je pisane, ze prvych 2000 km nemam prekrocit 88 km!!!! To myslia vazne????
Hyundai Getz 1,1 5dv - Lilac Blue
Cemar
*
Příspěvky: 64
Registrován: 21 dub 2005, 22:02
Bydliště: Chrudimsko

Příspěvek od Cemar »

Spotřebu sleduju dlouhodobě - tankuju vždy do plné a zapisuju si litry a stav km, takže se to dobře počítá a sleduje. Diskuze o spotřebě už v nějakém tématu je.
Na Getzovi jsem udělal jedinou úpravu - dal jsem tam litá kola a na plechové disky jsem obul zimní pneu.
S tou rychlostí se netrap, jezdi podle Jurajova doporučení a taky podle svých schopností...
Motor 1,1 podle mne stačí na pohodovou svižnou jízdu a je úsporný.
Červený Getz 1.1 - třídveřový (byl), bílý Getz 1,4 - pětidveřový (byl), bílý Bayon 1,2 (je)
Joe
*
Příspěvky: 19
Registrován: 03 čer 2005, 22:25

Příspěvek od Joe »

2 meky

AutoPalace Bratislava ? :D ja som si tiez kupil getz 1.3 taktiez v akcii s klimou a radiom zadarmo v marci tohto roku. gratulujem ku kupe, vyborne auto za taku cenu.

co sa tyka jazdy, tak ja som zaciatocnik, resp. mam vodicak este necely rok a jazdim uplne normalnym sposobom, relativne dodrzujem rychlosti a spotreba je okolo 6,8l/100km.
Getz 1.3, r.v. 2005
Juraj
**
Příspěvky: 191
Registrován: 18 dub 2005, 20:42
Bydliště: Košice /Slovensko/
Kontaktovat uživatele:

Getz

Příspěvek od Juraj »

:D aj ja som si ho bol kúpit v Auto Pallace Bratislava na Mierovej ul.
Prebehlo to v pohode a vo všetkom mi vyhoveli. Myslím si že motor 1.1 v tomto aute je v dobrom pomere čo sa týka váhy auta a výkonu + spotreby a nákladovosti. Ja mám Octáviu Tdi 81kw a tento Getz 1.1.
Ja som sa rozhodol pre toto auto pre jeho kvalitné vypracovanie, overenú kvalitu a pre jeho design, ktorý pomôže pri jeho daľšiom predaji, nakoľko je univerzálný. Menil som na ňom zaťial len pneu s vyšším profilovým číslom, pre zvýšenie poholia na tých katastrófalných cestách :cry: .
Jediné čo mi dosť teraz chýba je tá klíma. Pred rokom nebola takáto akcia aká je teraz :roll: Pokúšam sa nájť niejakú lacnejšiu z havarky. Len sa troška obávam dodatočnej montáže, ktorá môže narobiť aj problémi pri odfušovanej montáži :x Inak maximálna spokojnosť. Toto auto je ešte lepšie do mesta ako Octavka :wink:
Hyundai Getz 1.1 5dv /VS celadon blue/
meky
*
Příspěvky: 20
Registrován: 05 čer 2005, 13:23
Bydliště: NZ, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meky »

[quote="Joe"]2 meky

AutoPalace Bratislava ? :D


Ja som z NZ, takze som ho kupoval tu. Maju tu predajnu. Ta klima je dobra vec a vyhovuje mi af to dvojurovnove prudenie vzduchu. Hore fuka studeny vzduch, dole teply.
Hyundai Getz 1,1 5dv - Lilac Blue
Joe
*
Příspěvky: 19
Registrován: 03 čer 2005, 22:25

Příspěvek od Joe »

2 meky
nevedel som odkial si, tak som si len tak z brucha tipol

2 juraj
aka nahodicka :D

pokial zapnem klimu, tak je to docela citit, ze to auticko nie je az tak zive. nedokazem si docela dobre predstavit, ze co spravi klima na 1.1 motore.
Getz 1.3, r.v. 2005
Uživatelský avatar
j.albi
**
Příspěvky: 146
Registrován: 29 črc 2005, 10:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Záběh motoru

Příspěvek od j.albi »

Nemohu souhlasit s některými názory na zajetí motoru nového vozidla, zvláště s otáčkami motoru přesahujícími 3.500 ot/min. V prvních 1.500 km se přikláním k tomu, co je napsáno v návodu k obsluze kromě rychlosti 88 km/h. Tuto rychlost je nutné dodržovat zhruba prvních 100 – 200 km a zároveň nepřetěžovat motor plně naloženým vozidlem. Potom lze zvednou rychlost jízdy i hmotnost nákladu ve vozidle. Při prvních 1.500 km je nutné nezvedat otáčky motoru nad 3.200 ot/min a nepodtáčet motor pod 2.000 ot/min. Je vhodné zvykat motor čas od času i na prudké a dlouhé stoupání při otáčkách motoru 2.500 – 3.000 ot/min. Zlepší se tím tah v nižších otáčkách a po čase to bude znát i na nižší spotřebě.
V motoru je totiž v této době tzv. záběhový (zajížděcí) olej, jehož mechanicko fyzikální vlastnosti napomáhají lepšímu odplavování drobných mechanických nečistot vzniklých záběhem motoru. Tento olej má i několik nevýhod. Jedna z největších je ta, že se může při vyšších otáčkách a zátěži přehřívat. Rovněž doporučuji v souladu s návodem k obsluze střídat otáčky motoru. Důvod této rady je prostý. Při změně otáček motoru dochází ke změně tlaku oleje v motoru a k lepšímu odplavování nečistot. Tyto změny tlaku jsou pouze malé a rychlé, protože je reguluje mechanický tlakový ventil u olejového čerpadla.
Po výměně oleje po 1.500 km je možné s motorem zacházet o trochu hruběji. V návodu k obsluze jsou popsány rady pouze do 2.000 km. Záběh takového motoru ale trvá 12.000 – 15.000 km (a to bez legrace).
Zvedat otáčky motoru nad 3.500 ot/min není zcela nutné, i když při záběhu je to čas od času vhodné. Je vhodné při jízdě po dálnici snížit rychlost vozidla na 110 – 120 km/h hned z několika důvodu. Při této rychlosti jsou otáčky motoru někde okolo 3.200 – 3.500 ot/min, což odpovídá nejlepšímu točivému momentu a nejmenší spotřebě (Getz 1.1). Při vyšších rychlostech narůstá odpor vzduchu a to až s druhou mocninou rychlosti. Tento jev může být až tak veliký, že na překonání odporu může být spotřebována i více než polovina výkonu motoru. Tím se zvedá spotřeba.
Dále doporučuji se držet doporučení rychlosti pro řazení rychlostních stupňů. 1 do 20 km/h, 2 do 40 km/h, 3 do 55 km/h, 4 do 75 km/h. Při tomto způsobu řazení motor není vytáčen nad 3.000 ot/min a je to citelně znát i na spotřebě. Otáčky motoru mezi 3.500 – 4.500 ot/min považuji za sportovní jízdu.
Dále doporučuji startovat motor vždy až po zastavení elektrického palivového čerpadla (asi 2 s po otočení klíčku do polohy ON) a to při plně zmáčknuté spojce a puštěném (nezmáčknutém) plynu po dobu max. 15 s. Plyn motoru se nedrží při startování, protože motor si nastavuje automaticky dodávku paliva podle mnoha vstupů jako je jeho teplota a teplota okolního vzduchu. :!:
Doufám, že Vám bude auto dobře a dlouho sloužit při co nejmenší spotřebě.
Hyundai Getz 1.1 - prodáno
Hyundai i30 1,6 CRDi Comfort, 66 kW, Vivid Blue
ignorek
*
Příspěvky: 41
Registrován: 22 črc 2005, 23:21
Bydliště: okres Tábor

Příspěvek od ignorek »

Možná tady budu teď působit jako anarchoidní prase, ale:
1. V manuálu k mému Accentu (poslední model r.v.2004) se píše, že u dieselu se smí točit prvních 1000km do 3000 ot/min, u benzínu prvích 2000km do 4000 ot/min a smí se jezdit asi tak těch 90 km/hod.
2. První servisní interval a tudíž povinná výměna oleje je po 1 roce nebo 15 000 km - co nastane dřív. Takže nějaký spec. olej na prvních 1500km - o tom nic nevím.
A teď k tomu praseti: Vím co by se mělo, ale mě se často nechce dělat, to co by se mělo. V servise APButovice mi řikali, že mám auto dobře zajeto, když z toho vyždímám 200km/hod. Nicméně jak tady popisuje j.albi , tak takovým šetrným způsobem jsem se ke svému autu vůbec nechoval. Jediné co jsem se snažil dodržovat bylo nepřekračovat 4000otáček a tak nějak to nehonit za studena (ale to chce dělat pořád). Takže takové věci jako že jsem asi po prvních 200 km s tim jel 180 atd. tady radši nebudu popisovat. :-)
To jen tak pro ilustraci, jak taky někdo může zajíždět auto. Samozřejmě šetrné zacházení je lepčí a všem ho doporučuji.. Pokud na to máte nervy.
Po roce a půl mám naježděno něco přes 30 tis.km.
Uživatelský avatar
j.albi
**
Příspěvky: 146
Registrován: 29 črc 2005, 10:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od j.albi »

V současné době se jiný typ oleje na záběh motoru takřka nepoužívá. Dříve do bylo ale pravidlem. Dnes ho používají některé velké motory do těžkých stavebních strojů nebo do obrněné vojenské techniky a samozřejmě Hyundai Getz. Tento olej je mimo jiné nepoměrně řidčí než běžně používané oleje a dovede lépe zachycovat a vyplavovat nečistoty. :idea:
Hyundai Getz 1.1 - prodáno
Hyundai i30 1,6 CRDi Comfort, 66 kW, Vivid Blue
Odpovědět

Zpět na „GETZ“