Vazne rozmyslam nad kupou noveho Santu. Rad by som vas poprosil o vase nazory na motory, ktore Hyundai k tomuto fesakovi ponuka. Takze 2,2 CRDi alebo 2,7 V6? Nafta alebo benzin? Viem, vecna tema ... ja osobne som uz viacmenej rozhodnuty do coho pojdem, ale rad by som si precital aj nazory skusenych harcovnikov

.
Rocne najazdim maximalne 20 tisic km a je to cca 70%-80% mimo mesto. Nie som ziaden pretekar ale mam radsej prebytok vykonu, kotry mozem v pripade nebezpecnej situacie na ceste vyuzit. Potrebujem hlavne spolahlive a bezpecne auto, lebo si v nom budem vozit celu rodinku.

Moje osobne skusenosti s naftakom su dnes nasledovne:
VYHODY:
- nizsia spotreba
NEVYHODY:
- Drahsia udrzba
- Drahsie nahradne diely
- Drahsia STK + emisie
- Riziko startovania v zime (potrebne kvalitne=drahe zhaviace sviecky, silnejsia=drahsia bateria)
- jazdit "naplno" mozete, len ked sa motor zahreje na prevadzkovu teplotu. Inak riziko poskodenia (rychlejsieho opotrebenia) turba.
- Samotne turbo - no comment!
- Vaha vzduchu ... caste poruchy ... benzin toto nepozna pokial viem.
- Nevhodne na caste jazdy na kratke vzdialenosti (do cca 15 km)
- Menej kultivovany chod oproti benzinaku.
- Naftak ma vseobecne viac sucasti ako benzin a tym padom je aj logicky viac nachylny na poruchy (turbo, vaha vzduchu, zhaviace sviecky, rozne filtre koli eko normam ...)
Teda podla mojho nazoru, pri dnesnych cenach PH, kedy sa uz prekticky zotrel rozdiel medzi naftou a benzinom a kedy sa spotreba lisi tak max o 2-3 litre, nie som ochotny podstupovat rizika a znasat nevyhody spojene s naftakom a asi je jasne, pre co som sa rozhodol

Dufam, ze nerozputam ziadnu velku diskusiu benzin vs. nafta. Skor sa chcem sustredit na novu Santu a tieto dva motory. Mozno ma aj presvedcite na naftu

Vopred dakujem za vase nazory, osobne skusenosti a postrehy!