Začátečník - pár dotazů
Moderátor: Moderátoři
Začátečník - pár dotazů
Zdravím, jsem novým majitele Gallopera, r.1999, 2,5TD. Potřeboval bych poradit s následujícím...mám doma čepy na obě přední ramena. Ty stávající jsou těžce po smrti. Výměna se zdá na první pohled jednoduchá, povolit pár šroubů, vyndat, zandat a je to...ale obávám se, že narazím...máte někdo zkušenost? a pokud ano, je reálné toto zvládnout v domácích podmínkách?
Dotaz druhý...motor je relativně čistý, jen těsnění olejové vany je v háji. Na první pohled to ale vypadá, že v sundání vany mi brání jakási "trubka" (tyč řízení?). Otázka tedy zní, zda stačí jen povolit šrouby a vyndat, nebo jsou s tím spojené další práce na které bych příšel až v momentě, kdy pod tím budu ležet... )
Na auta jsem laik, ale naučit se to musím, takže kdyby někdo z Vás obětoval svůj čas a popsal co a jak, byl bych vděčný...Díky
Dotaz druhý...motor je relativně čistý, jen těsnění olejové vany je v háji. Na první pohled to ale vypadá, že v sundání vany mi brání jakási "trubka" (tyč řízení?). Otázka tedy zní, zda stačí jen povolit šrouby a vyndat, nebo jsou s tím spojené další práce na které bych příšel až v momentě, kdy pod tím budu ležet... )
Na auta jsem laik, ale naučit se to musím, takže kdyby někdo z Vás obětoval svůj čas a popsal co a jak, byl bych vděčný...Díky
- Reklama
- Richard555
Re: Začátečník - pár dotazů
Nemám sice Challopera , ale ty čepy by neměl být velký problém. Pokud jsou čepy na rameni přišroubované, neměl by být problém, jediné kde bys mohl narazit je vyndání čepu ramene z těhlice. Nevím jak to má Chall ale jsou dvě možností buď je to na "konus" jako čep řízení (https://www.motora.cz/autodily?ArtNr=31 ... Gwod3CYCgw) a v tom případě budeš mít na konci čepu závit s matkou, potom budeš potřebovat stahovák čepů třeba něco jako toto: http://eshop.gmtechnik.cz/stahovak-pro- ... ru-az-19mm.
Pokud je čep válcovitý a zhruba uprostřed je drážka je jištěn v těhlici příčně šroubem (http://www.carsshop.cz/podpora-kloub-de ... GwodJaoICw)
V tom případě se povolí a vyndá ten příčný šroub, např. naklepnutím šroubováku trochu roztáhneš ten zářez na těhlici - jemně ne moc ! . na spodní rameno navlíkneš kus řetězu a sešroubuješ z něho oko, tím prostrčíš dvoumetrovou klidně i delší lešenářskou trubku, kterou opřeš o podlahu a necháš trubku vpředu koukat, většinou stačí tahle páka na to, aby čep z těhlice vyjel, když ne, stačí jen na volný konec zatlačit a je to venku Ono to rameno bývá na silentblocích a ty táhnou to zavěšení docela velkou silou k sobě, tak se to rukou blbě vyndavá....
Po výměně nech udělat geometrii, abys nezničil pneu.....
No a pokud na první pohled něco brání sundání vany, asi to bude bránit i po odšroubování vany, s tou musíš trochu dolů, abys ji demontoval, tak tu tyč bude třeba taky sundat, pokud je od řízení budou tam na čepech ty konusy a budeš potřebovat ten stahovák jak je výše uvedeno......
Když budeš mít vanu dole, vyčisti i sací koš olejového čepadla je tam takový sítko a to někdy bývá slušně zadělaný!
Samozřejmostí je absoulutní čistota ! dosedací plochy dokonale očistit, odmastit použít nové těsnění nebo speciální silikon a dotahovat vanu opatrně do "kříže" aby se nezkroutila....
Jestli jsi úplný začátečník, možná by bylo dobré kdyby se zastavil u tebe někdo kdo už něco podobného dělal
Pokud je čep válcovitý a zhruba uprostřed je drážka je jištěn v těhlici příčně šroubem (http://www.carsshop.cz/podpora-kloub-de ... GwodJaoICw)
V tom případě se povolí a vyndá ten příčný šroub, např. naklepnutím šroubováku trochu roztáhneš ten zářez na těhlici - jemně ne moc ! . na spodní rameno navlíkneš kus řetězu a sešroubuješ z něho oko, tím prostrčíš dvoumetrovou klidně i delší lešenářskou trubku, kterou opřeš o podlahu a necháš trubku vpředu koukat, většinou stačí tahle páka na to, aby čep z těhlice vyjel, když ne, stačí jen na volný konec zatlačit a je to venku Ono to rameno bývá na silentblocích a ty táhnou to zavěšení docela velkou silou k sobě, tak se to rukou blbě vyndavá....
Po výměně nech udělat geometrii, abys nezničil pneu.....
No a pokud na první pohled něco brání sundání vany, asi to bude bránit i po odšroubování vany, s tou musíš trochu dolů, abys ji demontoval, tak tu tyč bude třeba taky sundat, pokud je od řízení budou tam na čepech ty konusy a budeš potřebovat ten stahovák jak je výše uvedeno......
Když budeš mít vanu dole, vyčisti i sací koš olejového čepadla je tam takový sítko a to někdy bývá slušně zadělaný!
Samozřejmostí je absoulutní čistota ! dosedací plochy dokonale očistit, odmastit použít nové těsnění nebo speciální silikon a dotahovat vanu opatrně do "kříže" aby se nezkroutila....
Jestli jsi úplný začátečník, možná by bylo dobré kdyby se zastavil u tebe někdo kdo už něco podobného dělal
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
moc díky za rozsáhlou odpověď, o víkendu na to vlítnu a nějak to dopadne )
- Richard555
No uvidíš..... hlavně použij hlavu a cit,
úsloví : čím lepší mechanik, tím větší kladivo ne vždy platí
další podobné: když to nejde malou silou jde to velkou silou taky ne vždy pomůže dej vědět jak jsi dopadl
úsloví : čím lepší mechanik, tím větší kladivo ne vždy platí
další podobné: když to nejde malou silou jde to velkou silou taky ne vždy pomůže dej vědět jak jsi dopadl
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
Zdravím, poslední prosba, jsem ve fázi viz foto. Stačí mi lehce pohnout poloosou a čep vyndat + vložit nový. Dovedu s ní pohnout ale max 0,5 centimetru. Neznáte někdo nějaký fígl?
Obrázek mi bohužel nejde vložit. Prostě potřebuji zasunout poloosu více dozadu nebo do strany, jinak se mi čep nepodaří vyndat. Nemáte někdo zkušenost?
To je ono..
- Přílohy
-
- IMG_20170401_162144.jpg (176.04 KiB) Zobrazeno 5699 x
- Richard555
ten obrázek je vzhůru nohama? Tenhle způsob kloubu mi připadá poněkud zvláštní Vždy byl směrem k poloose šroub a kloub se vytahoval ven do prostoru Kolik tam máš vlastně ramen? Horní a dolní ? tak asi budeš muset demontovat celou těhlici a vyjmout poloosu a nebo zkus sundat ten kloub z ramena a pak s těhlicí hnout tak abys dostal poloosu z náboje , nejlepší by bylo to zavěšení prostudovat.....
Tak se zadařilo, musela ven celá poloosa...Ale aspoň se vyměnila praskla manžeta. Díky za rady !
- Richard555
No nemáš zač.... stejně polovina mých rad byla na prd, na druhou stranu musím říct, že takhle blbě řešený přední zavěšení jsem ještě neviděl
Ale zas jsi se pocvičil a hnedtak tě něco nepřekvapí a hlavně je třeba si uvědomit, že nejhorší smrt je z vyděšení
Ale zas jsi se pocvičil a hnedtak tě něco nepřekvapí a hlavně je třeba si uvědomit, že nejhorší smrt je z vyděšení