Chování ESP, zvuk spojky/převodovky

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
thaischumi
**

Chování ESP, zvuk spojky/převodovky

Příspěvek od thaischumi »

Dobrý den,

Mám i30 kombi 1.4 t-gdi skoro nové (v provozu od 6.2019, koupeno jako předváděcí 5000km, teď mám 12000km)

Předtím jsem měl starší slabší (a hlučný) turbodiesel, takže tyto problémy a chování jsem vůbec nevnímal.

Regulace prokluzu kol funguje nějak agresivně (např. plný plyn na jedničku + mokrá vozovka), že se fakticky ozvou rány jako kdyby najelo na hlubší díry.

A druhý problém: ve tichém prostředí, když už je motor zahřátý (ztichl se), jsou slyšet zvuky z spojky/převodovky. Pro představu, je to takový zvuk jako co má zpátečku a k tomu cvakání jako špatné ložisko, je slyšet i na neutrál, když sešlápnu spojku se tyto zvuky zmizí. V běžném provozu už nejsou slyšet protože převálcujou zvuky z kol, motoru a okolí.

Děkuji za odpovědi a rady.
i30 Kombi 2019 1.4 T-GDI 103kW Comfort "Clean Slate Blue"
Tucson NX4e FL 2024 1.6 T-GDI 118kW Style "Ecotronic Gray Pearl"
RIP Focus MK2 Kombi FL 2008 1.6 TDCi 66kW 33x xxx km
RIP Focus MK1 Kombi 2004 1.8 TDCi 74kW 414xxx km
Reklama

XMira

Re: Chování ESP, zvuk spojky/převodovky

Příspěvek od XMira »

To bouchání při zásahu TC a ESP je, IMHO, vlastnost. U i30 jsem to tak měl od nového auta. Až u Astry jsem s údivem zjistil, že lze tyhle zásahy dělat i bezhlučně :-)
Kia Xceed GTline 1.5 T-GDI DCT
ex Opel Astra 1.4 110kW AT
ex i30 1.6 CVVT Tricolor Exclusive
ex Getz 1.4
ex Opel Vectra B 1.6
Azazel
*

Příspěvek od Azazel »

Za 25 tis km se mi stalo jen jednou, že by mi ESP zasáhlo u fordu focus, co mám je dle mého citlivost mnohem vyšší.

Co se týče spojky a převodovky tak jsem to řešil na garančce a tam mi řekli, že se jedná o normální průběh. Není to nic, co by bylo nějak rušivé, ale zajímalo mě jestli ty zvuky jsou normální. Čistě pro zajímavost - když dáš spojku opět pomalu nahoru (na netruál :) ) tak ti zvuk zmizí? Já když plynule dávám spojku zpět tak ty zvuky zmizí. Když dám naopak rychle spojku nahoru tak se opět ozvou.
thaischumi
**

Příspěvek od thaischumi »

Děkuji moc za reakce.

Ty zvuky jsou tam prostě pořád když se točí druhá část spojky. Mě hlavně vadí to cvakání, jestli jsem nenarazil na nějaký páteční kus u kterého pracovník šikovně zničil třeba kuličky ložiska spojky.

Zajímalo by mě jak se bude chovat ESP u tohoto auta na sněhu/ledu (auto mám teprve od března), nebo musím ho zase vypnout před každou jízdou :D
i30 Kombi 2019 1.4 T-GDI 103kW Comfort "Clean Slate Blue"
Tucson NX4e FL 2024 1.6 T-GDI 118kW Style "Ecotronic Gray Pearl"
RIP Focus MK2 Kombi FL 2008 1.6 TDCi 66kW 33x xxx km
RIP Focus MK1 Kombi 2004 1.8 TDCi 74kW 414xxx km
Richard555

Příspěvek od Richard555 »

No nevím, ale abych se s autem někam na sněhu nebo mokré trávě dostal, vypínám ESP ono se mi totiž stalo, že ESP spolu s TCS mi v kopci na sněhu ubralo plyn, tak , že jsem skoro zastavil a měl jsem docela problém s jeho vyjetím. Tak pouze spínám 4WD LOCK a vypínám ESP :wink: Na silnici toto ovšem nedělám, ale ESP mi do jízdy zasáhlo snad jednou v životě a je to docela divný pocit....... Jezdím asi prostě tak, abych tyhle berličky nepotřeboval :wink:
Pokud si pamatuju u Mondea bylo jen TCS a žádné rány se nekonaly, řekl bych spíš při funkci jen takové drnčení, či vrnění
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
XMira

Příspěvek od XMira »

Tak to já si zas dobře pamatuju cestu na Pomezní boudu. Ono se tam nesolí a ráno bývá čerstvý, neujetý sníh. Parádně jsem si vychutnával několik kiláků klikatý silnice... Až nahoře, v takových dlouhých táhlých zatáčkách, jsem dostal chuť malinko zazlobit, tak jsem chválně trochu utáhl zatáčku, abych dostal auto do smyku. Ozvalo se jen kopnutí do zadního kola, auto ubralo plyn a jel jsem zas rovně. Mrcha zlá, trochu radosti nedopřeje. Tehdá jsem si říkal, že by bylo super, kdyby šla vypnout stabilizace, ale ponechat kontrolu trakce. To by bylo žůžo.
V tomhle je Astra povolnější a spíš hlídá u auta trakci a dělá jej hodně neutrální. Člověk vlastně pozná zásahy až když všechno vypne a cítí rozdíl.
Kia Xceed GTline 1.5 T-GDI DCT
ex Opel Astra 1.4 110kW AT
ex i30 1.6 CVVT Tricolor Exclusive
ex Getz 1.4
ex Opel Vectra B 1.6
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Motor a převodovka“