Kočky a kuny
Tak mám docela zajímavý poznatek ohledně plašiče kun. Než jsem ho instaloval, tak jsem spekuloval, jestli ho nezapojit trochu inteligentně, tzn. tak, aby se při nastartování auta odpojil a neplašil. Bylo to z ohledu na našeho kocoura, kterého občas (tak 1x za rok) přeci jen autem někam vezeme. Nemá to moc rád a tak jsem mu nechtěl působit ještě další stres. V návodu je k tomu taková nejasná informace, kterou jsem moc nepochopil, takže jsem plašič nakonec zapojil „neinteligentně“ – přímo na póly baterie. Plaší to tedy furt, motor nemotor, kocour nekocour.
![kunoplasic.jpg](./download/file.php?id=40020&sid=3ce36558592b0547b290d171aa270e75)
- kunoplasic.jpg (128.05 KiB) Zobrazeno 1123 x
Nicméně v posledních dnech jsem si všiml zajímavého úkazu. Na kapotě motoru, přímo nad místem, kde je plašič instalován, je spousta kočičích stop – je vidět, jak se tam nějaká kočka přímo uvelebuje. Vypadá to, že ji ten plašič snad dokonce přitahuje.
![kocka.jpg](./download/file.php?id=40019&sid=3ce36558592b0547b290d171aa270e75)
- kocka.jpg (54.52 KiB) Zobrazeno 1123 x
Samozřejmě jsem si kladl otázku, zda plašič vůbec funguje – signalizační dioda na něm sice bliká, ale nejsem netopýr, abych byl schopen ultrazvukové frekvence vnímat. Stáhl jsem si proto nějakou aplikaci do mobilu, abych to aspoň orientačně zkusil proměřit. A skutečně: aplikace zaznamenala zvukové rázy mimo pásmo slyšitelnosti až o intenzitě 80 dB v přesné shodě s blikáním té diody.
![SoundAnalyzer.jpg](./download/file.php?id=40021&sid=3ce36558592b0547b290d171aa270e75)
- SoundAnalyzer.jpg (18.9 KiB) Zobrazeno 1123 x
Dělám si z toho tedy takovýto závěr: i kdyby plašič neplnil svoji
primární funkci, tedy kuny neodpuzoval (to se vlastně pořádně zjistit ani nedá), patrně je jištěn jakousi funkcí
sekundární, tedy že přitahuje kočky, které následně svojí přítomností ty kuny samy tak jako tak zaplaší. Jen aby se ty kočky u toho auta nakonec nechovaly hůře, než ty kuny...
![Think :-k](./images/smilies/eusa_think.gif)