Zdravím, jednak se chci pochlubit a za druhé jsem tady v autech stejnou výbavu nenašel, tak třeba někomu pomůžu s rozhodováním
Delší dobu jsem přemýšlel o náhradě stávajícího i30 kombi 2. generace 1,6 MPI z roku 2015. Pevně jsem byl rozhodnutý pro automat a chtěl jsem jisto jistě Ford Focus ST-line, mám pro Fordy slabost. Člověk míní, okolnosti mění. Facelift Focusu mě neuchvátil a hlavně přišla komplet stopka na objednávky (kolaps dodávek dílů z Ukrajiny) + ceníkové zdražení o cca 30t Kč. Tak jsem se šel projet i30, pocity pozitivní, N line maska

, zadek možná hezčí u standardní verze. Vzhledem k dodacím lhůtám (prý 6-9 měsíců) jsem už skoro rozhodování zaparkoval s tím, že počkám. Možná na Astru, popř. na ten Focus. Pak jsem pro zajímavost projel skladovky i30 a vyskočila na mě N LINE PREMIUM v manuálu, mé preferované barvě. Cena plus minus jako normální N LINE s DCT, navíc kousek od nás. Vidina auta bez čekání a
v plné palbě převážila a tak jsme po diskuzi s manželkou ("řazení mě neotravuje") pořídili zase manuál. Auto jsem měl doma do 14 dní, což při dnešní situaci považuju za zázrak

- 20220401_155047.jpg (150.94 KiB) Zobrazeno 1729 x

- 20220401_182324.jpg (143.61 KiB) Zobrazeno 1729 x
Zatím se sžíváme, mám najeto asi 200 km. První pocity po vyjetí z autosalonu nic moc, pohodě úplně nepomohla kombinace letních gum a lehkého sněžení

Pak jsem všiml divně vysoko umístěného volantu, snížil ho, doladil posed v sedačce a auto mi konečně sedlo

. Motor je proti 1,6 MPI o něčem jiném, cestovní komfort na osmnáctkách úplně v pohodě. U iMT nevidím rozdíl proti standard manuálu, jen si musím zvyknout na nutnost startu s neutrálem. Zkusil jsem na dálnici aktivní asistent jízdy v pruzích a fakt to funguje pěkně

Reálné využití ale asi nulové.
Ještě si budu muset zautomatizovat startovací proceduru: Neutrál -> start -> odkliknout hlášku na displeji -> pryč z Eco módu -> vypnout asistent jízdy v pruzích -> možná vypnout start stop (zatím mě neotravuje). A asi to sepsat, zalaminovat a hodit do přihrádky, kdybych auto někomu půjčoval

Aspoň, že na vše jsou tlačítka...
Infotainment za mě ok, zklamalo mě jen chybějící bezdrátové android auto
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
, vyzkouším ho, až poprvé nezapomenu vzít do auta kabel... A místo vzadu nic moc, jak jsem pochopil, tak i kvůli el. sedačkám. Ale sedí tam děti, no problem.
Auto hned po vyjetí z autosalonu začalo občas nesmyslně signalizovat auto v levém mrtvém úhlu, druhý den to samé. Ale v obou případech posněhávalo, dneska za normálního počasí už nic. Snad to bude dobré, jinak reklamace.
Až budu mít najeto víc, přidám další postřehy.