Statická prohlídka je za námi, jdeme vyzkoušet, co tento motor o výkonu 100 kW a krouťáku 260 N.m umí.

- 22.jpg (126.99 KiB) Zobrazeno 1584 x
Corsa F má při délce lehce přes 4 metry s rozvorem 2.538 mm v elektrické verzi hmotnost 1.530 kg, celková hmotnost atakuje tuny dvě. Tak uvidíme jak to pojede a jak se pojede

.
Jako obvykle tu máme 3 jízdní režimy – ECO, NORMAL a SPORT. Při zvolení režimu ECO auto upozorňuje na snížení výkonu motoru a klimatizace a je pravdou, že jízda je velice letargická. Tohle je hlemýžďovka i na mě, takže jsme okusili a přepínáme na NORMAL. Nenašel jsem, jestli už v režimu NORMAL je výkon motoru neomezen a jsou jen „narovnány“ reakce na pohyb akcelerátoru, ale každopádně teď už pocit nedostatku výkonu ani letargie pod pravou nohou nemám. Jízda je příjemně plynulá jak v rámci akcelerace, tak při rekuperaci. Dojíždíme na konec poslední obce před začátkem testovacího úseku, přepínám do SPORTu a autíčko „ožívá“. Míjíme ceduli konce obce a pravá noha tlačí pravý pedál do koberce. Postupně si na zrychlení elektromobilů právě tímto způsobem zvykám, ta plynulost a přitom intenzita je natolik příjemná a očekávatelná, až je skoro návyková. Mě snad začnou elektrická auta bavit

.
Na hranici legální rychlosti letíme po okresce se zatáčkami, která poskytuje levým kolům vcelku hladký povrch zatímco pravým servíruje záplaty, díry, spáry, praskliny. Očekávám, že na širokých sedmáctkách s nízkým profilem tady bude Corsa na jedné straně udivovat stabilitou a jistotou vedení stopy, ale stejně tak očekávám, že zadní vlečená náprava nebude v kombinaci zatáčky a nerovnosti tak úplně stíhat a jednak bude mít problém se stopou, ale hlavně s plynulostí a komfortem jízdy.
K mému nemalému překvapení se první polovina očekávání plní bezezbytku, zatímco ta druhá se prakticky nenaplňuje

! Vyvézt zadní nápravu z rovnováhy se mi nepodařilo, i když jsem se snažil. Nejvíc mě ale doslova šokovalo, jak plynule a komfortně to zadní náprava zvládala. To, že se nekonala žádná nervozita jsem s ohledem na nízké těžiště klasické karoserie očekával, ale ono se nekonalo ani žádné kopání či rány. Netvrdím, že jsem neslyšel od podvozku nic, tichosti špičkově naladěného víceprvku Mazdy MX-30 nemůže vlečená náprava dosáhnout nikdy, takže se občas od zadní nápravy ozval nějaký „náraz“, ale nepřenesl se do karoserie, ta byla celou dobu příkladně klidná. Všechny nerovnosti podvozek zvládal s obdivuhodným klidem, jasnou kontrolou pohybů a vzorově čitelně. Co si také zaslouží uznání je odhlučnění podvozku a podběhů. Zejména u elektromobilů je o to důležitější, že se neschováte za hluk pohonné jednotky – všechny elektromotory vydávají jen bzučivý zvuk. Právě kvalita odhlučnění malé Corsy budiž pro konstruktéry

ukázkou, že to jde mnohem lépe, než to zatím u

děláme!!!
Velmi příjemné je řízení – tuhé, přesné a samozřejmě bez zpětné vazby, ale ta už je opravdu jen v minulosti, elektrické posilovače vás od předních kol spolehlivě odříznou. Ale případnou ztrátu adheze přední nápravy není problém odhadnout pomocí vnímání chování auta.
Co říct k brzdám? Moc bych za to nedal, že za celé dvě hodiny jsem je nepoužil. Corsa neumí nastavovat míru rekuperace jako testovaná Mazda nebo Kona. Umí jen přejít do režimu extrémní rekuperace volbou režimu B na voliči jízdy. Ale nevidím to jako zásadní problém, konstruktéři zjevně hledali řešení pro stávající uživatele aut se spalovákem a rekuperaci prostě včlenili do procesu brždění, kdy primárně rekuperujete trochu, pak víc a pak naplno

.
Na našem zkušebním okruhu to Corsa zvládla za 15,8 kWh což na takto malé auto působí jako moc, ale musím přiznat, že provoz byl mnohem hustší než měla Mazda i Kona v podvečerních hodinách a k tomu musela v sobotu bojovat s opravdu silným větrem, který si to občas zpestřil i opravdu pořádnými nárazy. Odhaduji, že v podmínkách srovnatelných s předchozími kandidáty by to bylo lehce nad 15 kWh.
Závěrečné hodnocení?
Musím přiznat, že jsem od Corsy nic moc nečekal a vystupoval jsem z ní velice mile překvapen. Potěšila vnitřním prostorem, zejména na předních, velmi pohodlných, sedadlech. Její podvozek byl pro mě na použitých kolech doslova šokem – na 16‘‘ discích by to určitě bylo co do komfortu na mimořádné úrovni.
A teď ta méně veselá část. Materiály použité v interiéru jsou opravdu čistý lowcost, tady je původ v segmentu B zcela jasně patrný. A jsme u stejného případu jako u Kony, sesterské spalovací verze si použití těchto materiálů v kontextu ceny obhájí, ale u BEV verzí je to víc než příliš

. Zejména tady, kde se na předních dveřních výplních výrobce snaží to nějak vylepšit, ale na zadních dveřích na tuto snahu rezignuje.
Ale to nejhorší nás teprve čeká, a to pokud chcete dát Corse nabaštit.

- 23.jpg (106.82 KiB) Zobrazeno 1584 x
Až do zkušenosti s produkty koncernu Stellantis jsem si myslel, že naprogramování časů nabíjení a zastropování nabití baterie je normální. Jenže ejhle –
není.

- 24.jpg (79.75 KiB) Zobrazeno 1584 x
Tahle auta umí jen odložit zahájení nabíjení na určitý čas. Nejde jej k definovanému času ukončit a ani nelze šetřit baterii omezením nabíjení. Ve chvíli kdy NT je vymezen časově od-do by bylo velké laborování kdy píchnout auto na nabíječku, aby jste se v rámci NT udrželi. Tady se zjevně počítalo s nabíjením, kdy to jen jde

.
Podle vyjádření pana prodejce očekává zhruba v květnu nový modelový rok a podle dostupných signálů by právě nový modelový rok mohl tento problém vyřešit a tuto funkcionalitu, čistě SW záležitost, vyřešit.
Takže, v tuto chvíli je Corsa mimo hru, neumí zcela zásadní věc. Ale pokud jí umět bude, tak je momentálně na druhém místě za Mazdou

.
Rád bych závěrem poděkoval
https://opel.auto-staiger.cz/ za zkušební jízdu.
A z Corsy jsme přesedli do Mokky a vyrazili na ten samý okruh, takže „kávový“ díl bude následovat v příštích dnech

.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate